Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit duminică, 12 mai, slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică cu hramul „Sfânta Treime” în localitatea Dumitrana, judeţul Ilfov. După săvârşirea slujbei şi aşezarea crucii pe locul viitorului Altar al noii biserici, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat că zidirea unei biserici este un act sfânt, de mărturisire a dragostei faţă de Domnul Cel înviat.
La punerea pietrei de temelie au participat părintele Dumitru Ştefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele protoiereu Ioan Bondar de la Protopopiatul Ilfov-Sud, părintele paroh Mihail Savu, precum și Narcis Constantin, primarul localităţii, oaspeţi de seamă, precum şi foarte mulţi credincioşi din zonă. „Astăzi este o zi a bucuriei negrăite, o zi a învierii, pentru că se reface tradiţia acestui loc unde se va zidi cu ajutorul lui Dumnezeu un locaş sfânt de rugăciune. O localitate nu poate exista fără biserică. Așezând această piatră de temelie, noi I-am cerut lui Dumnezeu ca să binecuvânteze locul acesta și să-l arate bine plăcut, pentru ca pe el să se zidească o biserică. Am îngenuncheat pentru ca Dumnezeu să binevoiască să se zidească jertfelnicul, locul unde oamenii își curăță păcatele. Ziua de astăzi este o zi a unei reparații istorice și morale, și mai ales ziua revărsării binecuvântării lui Dumnezeu peste o comunitate, prin chemarea rugăciunilor şi prin nădejdea că El va binevoi ca această generaţie să zidească o biserică nouă. Fericiți sunt oamenii aleşi spre a zidi Casă lui Dumnezeu. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru ziua aceasta şi îmi exprim bucuria pentru acest moment istoric şi duhovnicesc pentru localitatea dumneavoastră”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
De asemenea, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel autorităților locale şi judeţene, primarului Narcis Constantin, pentru strădania de a pregăti locul și mai ales pentru dorința de a începe în scurt timp zidirea acestei biserici.
Biserica veche din această localitate, fost monument istoric, a fost zidită în anul 1885. În urma cutremurului devastator din 4 martie 1977, biserica a suferit serioase avarii și credincioșii au hotărât să o refacă cu eforturi proprii. Din păcate, autoritățile comuniste ale vremii au dărâmat sfântul locaș și, astfel, Parohia Dumitrana a rămas mult timp fără biserică. „Oamenii de aici sunt binecredincioși și au multă bunăvoință și dragoste pentru Biserică. Locaşul în care se închină acum este prea mic și neîncăpător pentru a purta grija împlinirii nevoilor lor spirituale. După 42 de ani de rugi și așteptări, noua biserică de la Dumitrana va lega sufletele localnicilor de Ceruri”, ne-a declarat părintele protopop Ioan Bondar.