Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfințit duminică piatra de temelie pentru noua biserică a Parohiei Dragomirești-Vale din județul Ilfov. Un lăcaș de închinare este „cel mai mare dar pe care îl poate aduce un om, indiferent de rangul lui, lui Dumnezeu”, a spus Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Cei care nu pot zidi din temelie o biserică sunt invitați să pună o cărămidă sau mai multe și fericiți sunt cei care se numără printre ctitorii și binefăcătorii unui sfânt locaș!”
Ierarhul a vorbit despre Sf. Alexie, omul lui Dumnezeu, pomenit în aceeași zi, explicând: „Acest om a renunțat la un palat pentru apropierea de Dumnezeu. Ce lecție frumoasă ne oferă nouă, celor care nu mai iubim casa lui Dumnezeu, viața Sf. Alexie, omul lui Dumnezeu!”
Preasfinția Sa a subliniat că noua biserică „este o necesitate”, vechea biserică fiind „prea mică pentru cerințele acestei comunități”.
„Observăm de multe ori, iubiți credincioși, că, la evenimente deosebite, la zile de bucurie și la zile de întristare, nici bisericile mari, foarte încăpătoare, nu mai sunt de folos uneori, ceea ce ne arată că o biserică, în orice loc și în orice timp este punctul și locul central al unei comunități, spre care se îndreaptă toți deopotrivă, și cei care sunt credincioși, și cei care nu au ajuns la această înălțime, și cei buni, și cei răi, neuitând că Dumnezeu răsare soarele Lui peste cei drepți și peste cei păcătoși.”
„De aceea, când am rostit cea mai importantă rugăciune a așezării pietrei de temelie, sau a acestei rânduieli liturgice, am îngenuncheat în momentul când am cerut ridicarea jertfelnicului”, a continuat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
„Jertfelnicul este locul unde se aduce Jertfa cea fără de sânge, acolo unde Mântuitorul Iisus Hristos Se jertfește din iubirea Lui nemărginită față de oameni și locul unde pâinea și vinul, la rugăciunea înălțată către Dumnezeu, devin Trupul și Sângele Mântuitorului, cu care ne cuminecăm și noi în fiecare duminică și sărbătoare, de câte ori ne îndreptăm pașii spre această biserică.”
Biserica, loc al tămăduirilor
„Iubiți credincioși, Biserica nu este tribunal, ea nu judecă pe nimeni, Biserica este un loc al tămăduirilor sufletești și trupești”, a subliniat Preasfinția Sa.
„Biserica dorește să aline toate suferințele – și cele de mulți ani, și cele mai obișnuite prin care trec oamenii. De aceea, Biserica rămâne o poartă a cerului. Nimeni nu poate ajunge în cer fără să treacă frecvent, mereu, aș zice eu zilnic, prin această poartă, care este Biserica.”
„De aceea, noi adresăm cuvinte de mulțumire, mai întâi Preabunului Dumnezeu, pentru rânduiala Lui și pentru ajutorul pe care-l va trimite spre această parohie, spre această comunitate, spre părintele dumneavoastră paroh, spre autoritățile locale, spre domnul primar și membrii Consiliului Local, care doresc să fie și ei împreună-ctitori la această biserică”, a adăugat părintele episcop vicar.
„Sunt unele biserici zidite în zona în care ne aflăm sau în alte locuri cu istorii de zeci sau sute de ani și mereu sunt pomeniți ctitorii lor – fie că au fost domni, voievozi, boieri.”
Și, mai nou, să știți că sunt și câteva biserici construite de unii primari vrednici și de unii ctitori care, din ceea ce au primit de la Dumnezeu, au întors și ei mulțumindu-I lui Dumnezeu și arătând prin dania lor recunoștința spre care Dumnezeu privește”, a spus Preasfinția Sa.
Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și-a exprimat recunoștința pentru vremea frumoasă și i-a chemat pe credincioși la rugăciune și reculegere în săptămâna de început a Postului Mare.
Numeroși clerici din eparhie i-au fost alături ierarhului și Parohului Ştefan Radu Alexandru în soborul slujitor.
La slujba de sfințire a pietrei de temelie au participat Senatorul de Ilfov Nicoleta Pauliuc, Primarul Gheorghe Socol din Dragomirești-Vale și alte oficialități județene și locale.
Autorizația de construcție pentru noua biserică a fost emisă la finele anului trecut. Sfântul lăcaș va include o capelă la demisol, iar alături vor fi construite un așezământ social și un altar de vară.