Parohia Buda

Naşterea Maicii Domnului; Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici

Informații generale

Adresa

Str. Școlii Nr. 11, Sat Buda, Comuna Cornetu, jud. Ilfov

Informații bancare

Cont: RO82 RNCB 0300 0748 5205 0001

Banca: BCR – Sucursala Bragadiru

Preot Paroh

Pr. Voinea Gheorghe - Valentin

Pr. Voinea Gheorghe – Valentin

Telefon:

0723639431

Istoricul comunităţii parohiale

Toponimie, prezentare generală a localităţii d.p.d.v. geografic, istorico-demografic, arheologic, cultural, economic

Numele satului este de origine stră-română şi inseamnă cetatea din vale şi conform mărturiilor vechilor localnici era situată pe un loc mai jos-albia râului Argeş. Parohia aparţine administrativ de Comuna Cornetu şi este situată în partea de vest a judeţului Ilfov, la 11 Km. de Municipiul Bucureşti.Istoria satului Buda cunoaşte două perioade: prima până in anul 1987 şi a doua pâna astazi. În anul 1987 satul Buda este demolat abuziv de regimul comunist la fel biserica şi cimitirul care este srămutat în comuna Cornetu iar localnicii sunt nevoiţi să plece din satul lor, totul pentru “sistematizarea” zonei. În anul 1994 ca o reparaţie morală la drama din 1997, din dorinţa vechilor localnici se reînfiinţează satul Buda pe noul amplasament şi anume intre comuna Cornetu şi oraşul Bragadiru- perimetrul vechi fiind sub lacul de acumulare Mihăileşti- Argeş. Trebuie amintit faptul că cel care a făcut posibilă reînfiinţarea satului Buda este domnul Voicu Dumitru care nu a precupeţit nici un efort pentru ai lui consăteni să-şi vadă realizat visul incă de la demolarea satului vechi.

Istoricul bisericii parohiale

Istoria zidirii bisericii

După reînfiinţarea satului Buda, a apărut dorinţa neîntreruptă de ridicare a unei noi biserici parohiale care să deservească nevoile spirituale ale credincioşilor. Noua parohie se reînființează in anul 2006, iar în anul 2007, P.S. Sebastian Ilfoveanul binecuvintează locul unde acum se află biserica. Construirea noii biserici începe în anul 2007 iar terminarea lucrărilor de zidărie se termină in 2012. În anul 2014 parohia primeşte cel de-al doilea hram datorită evlaviei credincioşilor “Sfântul Irodion de la Lainici” şi tot în acelaşi an încep lucrările de pictură în tehnica fresco, pictori fiind Ivana Marius Cezar şi Baluţ Cezar Cătălin. Biserica nouă are planul treflat, are în dotare catapeteasmă din stejar sculptat, iar icoanele sunt pictate la Mănăstirea Agapia din grija şi dorinţa unor credincioşi ai parohiei noastre pentru buna desfăşurare a slujbelor religioase. Aceste ultime lucrări de înfrumuseţare sunt realizate prin purtarea de grijă a preotului paroh Voinea Gheorghe Valentin. Ca persoană de seamă din vechiul sat se remarcă Dinu Turcu, care în timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu din 1821 se găsea în fruntea revoluţionarilor care proveneau din Buda şi Cornetu iar un nepot al său, preotul Dumitru Turcu ajunge în Parlamentul României în calitate de senator din partea Partidului Ţărănesc. În prezent biserica noastră are nevoie de împodobirea cu haina picturii-lucru început cu ajutorul Consiliului Local şi al domnului Adrian Stoica, primar al Comunei Cornetu.

Profilul actual al parohiei

ActivitățI pastoral-misionare, culturale, editoriale, filantropice șI catehetice

În prezent parohia caută surse de finanţare pentru terminarea lucrărilor de pictură, pentru ridicarea unei clopotniţe, dar şi pentru înprejmuirea cu gard a curţii bisericii. Ocazional parohia se implică în nevoile credincioşilor prin catehizarea tinerilor stabiliţi în parohie, prin ajutorarea celor vârstnici şi prin anumite programe in folosul copiilor.

Galerie foto

Vineri 27 decembrie

Calendar Ortodox

Calendar Ortodox