Comemorarea a 30 de ani de la demolarea satului Ordoreanu. PS Timotei: A fost o încercare nereușită de a demola credința din sufletele oamenilor

În satul martir Ordoreanu din Ilfov, demolat abuziv în 1987 și reconstruit după 1990, a fost organizat un eveniment comemorativ duminică, 1 octombrie 2017. Prin purtarea de grijă a Parohiei Ordoreanu Nou din Protoieria Ilfov Sud, comunitatea locală a amenajat un monument al satului martir și un centru social ce include muzeul parohial. Sfânta Liturghie, sfințirea monumentului și binecuvântarea lucrărilor la centrul social au fost săvârșite de PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Părintele Alexandru Nicolae Trușcă, parohul Bisericii Ordoreanu Nou, a primit, cu această ocazie, diploma Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești. Diploma „Justinian Patriarhul” a fost acordată primarului comunei Clinceni, Adrian Budeanu; președintelui Asociației Locuitorilor Satului Ordoreanu, Ion Cornaciu, și consiliului parohial al Parohiei Ordoreanu Nou. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru locuitorii comunității trecuți la cele veșnice. După sfințirea me­morialului satului martir Ordoreanu, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură. „Ne doare să știm că atunci au fost demolate biserica pe care o avea acest sat, școala și peste 80 de case, multe dintre ele păstrătoare ale unor tradiții, ale unor amintiri sfinte pe care oamenii le-au pierdut odată cu zidurile care au căzut în fața buldozerelor. În­cercarea reușită de a reface vatra satului, de a reconstrui biserica și de a reașeza oamenii în acest spațiu este un moment de ­bucurie și de speranță pentru anii ­care vin”, a spus ierarhul.

Acum 30 ani, la ordinul regimului comunist, satul Ordoreanu cădea sub plugul buldozerelor. Biserica, școala și 80 de case au fost transformate în mormane de balast. Duminica aceasta, la 3 decenii, în satul refăcut au fost organizate mai multe manifestări religioase și culturale. Făcând referire la tragicul eveniment, PS Timotei Prahoveanul a evidențiat că a fost o încercare nereușită de a demola credința din sufletele oamenilor.

Locuitorii satului Ordoreanu s-au rugat duminica aceasta împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, iar în omilia sa a explicat că modelul iubirii vrăjmașilor este Mântuitorul Iisus Hristos.

El a privit către cei care I-au făcut rău și a răsplătit întotdeauna cu bine. A împărțit fiecăruia dintre aceștia pe care i-a întâlnit iubirea Sa fără margini și aceeași iubire și iertare a arătat-o când era pe Cruce.

Preasfinția Sa a făcut referire la Arhidiaconul Ștefan care a imitat pe Hristos și a arătat aceeași iubire în timp ce era omorât cu pietre. Cu puțin timp înainte de a muri, a evidențiat PS Timotei, Arhidiaconul s-a rugat pentru iertarea păcatelor lor. Aceasta este măsura iubirii adevărate.

La final, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru locuitorii satului trecuți la Domnul. Clerici și credincioși au mers apoi în procesiune spre locul unde a fost ridicat Memorialul Satului martir Ordoreanu. În continuare, Preasfinția Sa a sfințit o troiță.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit despre nedreptatea făcută locuitorilor satului Ordoreanu de regimul comunist.

În veacul trecut, de mai multe ori au fost încercări de demolare a satelor, a unor localități, a unor biserici și mănăstiri și, într-un cuvânt, o încercarea nereușită de a demola credința din sufletele oamenilor. Așa s-a întâmplat și în localitatea dvs. Cu ajutorul lui Dumnezeu, această nedreptate care s-a făcut mai multor oameni ai locului nu a durat prea mult. În anul 1990, în vremuri de mai multă libertate satul a fost reclădit, a spus PS Timotei, conform Trinitas TV.

Preasfinția Sa a subliniat faptul că deși demolarea bisericii, a școlii și a celor peste 80 de case, încercarea reușită de a reface vatra satului, de a reconstrui biserica și de așeza oamenii în acest spațiu este un moment de bucurie și de speranță.

Pentru activitatea desfășurată, părintele paroh Alexandru Trușcă a primit o diplomă omagială. De asemenea, au primit acte de cinstire primarul comunei Clinceni și președintele Asociației Locuitorilor Satului Ordoreanu Nou.

În continuare, ierarhul a sfințit Centrul Socio-Cultural „Acoperământul Maicii Domnului” al Parohiei Ordoreanu. În cadrul centrului sfințit se află trapeza bisericii parohiale și un muzeu.

Joi 26 decembrie

Calendar Ortodox

Calendar Ortodox